
Σοκάρουν οι εξιστορήσεις μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους σε μουσουλμανικές χώρες και ακούστηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.
Η Επιτροπή συνεδρίασε χθες για τις «συχνές απαγωγές παιδιών γυναικών νυμφευμένων με υπηκόους τρίτων (3ων) χωρών και οι τρόποι αντιμετώπισής τους».
Η στιγμή κατά την οποία μητέρες εξιστορούσαν τις προσωπικές τους ιστορίες αναφορικά με τις απαγωγές των παιδιών τους, ήταν πραγματικά συγκλονιστικές.
Συγκεκριμένα μια γυναίκα νυμφευμένη με Σύρο μίλησε για το μοιραίο ταξίδι που έκανε με τον άντρα της και τα τρία της παιδιά, προκειμένου όπως της έλεγε ο σύζυγός της να δουν τους γονείς του.
Όταν έφτασαν λοιπόν στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας, διανυχτέρευσαν σε ένα ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της εκεί διαμονής τους, η γυναίκα μαζί με την 18χρονη κόρη της (από προηγούμενο γάμο) ζήτησαν να πιούν ένα κοκτέιλ και μερικά φρούτα. Πίνοντας το κοκτέιλ τους ένιωσαν ξαφνικά ζαλάδα και πήγαν να ξαπλώσουν. Όταν ξύπνησαν την επόμενη μέρα ο σύζυγός της με τα δύο μικρά τους αγόρια ηλικίας 6 και 2,5 ετών, ήταν εξαφανισμένοι.
Μερικές ώρες αργότερα ο πατέρας τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο και είπε στη σύζυγό του ότι βρίσκονται στη Δαμασκό και τα παιδιά δεν πρόκειται να τα ξαναδεί ποτέ.
Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το δράμα της μητέρας η οποία μετά από ενάμιση χρόνο που ζήτησε να δει έστω σε φωτογραφίες τα παιδιά της, ο Σύρος της έστειλε φωτογραφίες με νεκρά παιδιά του εμφυλίου και της είπε ότι «Τα παιδιά έγιναν μουσουλμάνοι και μόνο νεκρά θα τα ξαναδείς».
Και η δεύτερη συγκλονιστική μαρτυρία έγινε από μητέρα που ήταν παντρεμένη επίσης με Σύρο.
Αφού λοιπόν χώρισαν λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του συζύγου της, αποφάσισαν από κοινού και «υπογράφοντας μάλιστα χαρτιά», ότι θα έστελναν το 6χρονο αγοράκι τους, ασυνόδευτο στη Συρία για να δει τους παππούδες του.
Μάλιστα στα υπογεγραμμένα «χαρτιά» υπήρχε και κάποιο έγγραφο που μιλούσε για την ευθύνη επαναπατρισμού του 6χρονου τότε αγοριού, που βάραινε τον πατέρα.
Το παιδί δεν επέστρεψε ποτέ. Η ιστορία αυτή διαδραματίστηκε το 2012. Η τελευταία φορά που η μητέρα είδε το παιδί της ήταν πριν λίγο καιρό που ζήτησε φωτογραφίες του. Ο πατέρας λοιπόν της έστειλε μια φωτογραφία του 8χρονου σήμερα αγοριού το οποίο είναι ζωσμένο στα όπλα.
Στην συνεδρίαση εκτός των Βουλευτών που απαρτίζουν την εν λόγω επιτροπή, παρέστησαν και άλλοι αρμόδιοι μεταξύ των οποίων και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Αρχηγείου Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως της Αστυνομίαςτης Οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Hope for Children” κ.α.